Ingrediente pentru 1 borcan de 3 l:
- solutie de apa+sare (1 lingura cu virf de sare neiodata la 1 l de apa)
- ca. 1,5 kg castraveti proaspeti
- 3-4 catei usturoi
- 5 inflorescente de marar (uscate sau proaspete)
- 1 ardei iute (optional)
- citeva bucatele de hrean (optional)
Mod de preparare:
- Castraveciorii se spala bine si se pun in straturi in borcan. Printre ei se distribuie cateii de usturoi, inflorescentele de marar, ardeiul iute, hreanul.
- Intr-o cratita separata se face o solutie de apa cu sare (concentratia este de 1 lingura plina de sare neiodata la 1 l de apa). Va recomand sa faceti o solutie de 2 l de apa, va fi probabil mai mult decit necesar, insa mai bine mai mult decit prea putin.
- Solutia de sare (serul fiziologic :) ) se toarna in borcan printre castraveti, pina se umple borcanul. Se inchide cu capacul.
- Si se da la cuptorul preincalzit la 200° C pentru jumatate de ora :) Glumesc, desigur. Restul il rezolva timpul si soarele. Adica: daca borcanul e lasat la un loc cald si insorit, castravetii se mureaza in aproximativ 4 zile. Daca borcanul sta la racoare, va dura mai mult, cam 10 zile. Gustati si veti vedea.
Noi am consumat castravetii imediat dupa ce s-au murat, nu am facut si pentru pentru mai tirziu. Caci de obicei uitam de ei ani de zile si atunci nu se mai incumeta nimeni sa-i manince.
Daca vreti sa-i pastrati in camara sau beci, atunci lasati-i asa in borcanul inchis. E de preferat sa se consume in interval de un an, adica pina la urmatorul sezon de castraveti proaspeti.
Pai ce sa mai zic? Pofta buna la muraturi!
No comments:
Post a Comment