Pages

Tuesday, 9 September 2014

Castraveti murati


Ca de obicei, anul acesta am facut castraveti murati, din castraveciori proaspeti, de gradina. Sunt asa de buni, incit pot fi consumati ca atare, insa bineinteles se folosesc de multe ori pe post de garnitura. De exemplu merg foarte bine alaturi de un orez cu ciuperci.

Ingrediente pentru 1 borcan de 3 l:
- solutie de apa+sare (1 lingura cu virf de sare neiodata la 1 l de apa)
- ca. 1,5 kg castraveti proaspeti
- 3-4 catei usturoi
- 5 inflorescente de marar (uscate sau proaspete)
- 1 ardei iute (optional)
- citeva bucatele de hrean (optional)

Mod de preparare:
  • Castraveciorii se spala bine si se pun in straturi in borcan. Printre ei se distribuie cateii de usturoi, inflorescentele de marar, ardeiul iute, hreanul.
  • Intr-o cratita separata se face o solutie de apa cu sare (concentratia este de 1 lingura plina de sare neiodata la 1 l de apa). Va recomand sa faceti o solutie de 2 l de apa, va fi probabil mai mult decit necesar, insa mai bine mai mult decit prea putin.
  • Solutia de sare (serul fiziologic :) ) se toarna in borcan printre castraveti, pina se umple borcanul. Se inchide cu capacul.
  • Si se da la cuptorul preincalzit la 200° C pentru jumatate de ora :) Glumesc, desigur. Restul il rezolva timpul si soarele. Adica: daca borcanul e lasat la un loc cald si insorit, castravetii se mureaza in aproximativ 4 zile. Daca borcanul sta la racoare, va dura mai mult, cam 10 zile. Gustati si veti vedea. 
Noi am consumat castravetii imediat dupa ce s-au murat, nu am facut si pentru pentru mai tirziu. Caci de obicei uitam de ei ani de zile si atunci nu se mai incumeta nimeni sa-i manince.
Daca vreti sa-i pastrati in camara sau beci, atunci lasati-i asa in borcanul inchis. E de preferat sa se consume in interval de un an, adica pina la urmatorul sezon de castraveti proaspeti.
Pai ce sa mai zic? Pofta buna la muraturi!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...