Pages

Tuesday 14 July 2015

Ardei copti


Nu stiu cum sunt altii, vorba povestii, dar stiu ca mie imi plac la nebunie ardeii copti.. In timpul verii, cind e abundenta de legume proaspete, in topul preferintelor mele culinare troneaza citeva chestii simple - salata de rosii cu castraveti si ceapa, salata de vinete si ardeii copti. Deci nimic sofisticat, spectaculos, nemaiauzit. Acest Top 3 se mentine din copilarie si imi e greu sa cred ca se va schimba ceva in viitorul mai mult sau mai putin indepartat. Cum a reusit mama sa ma convinga sa maninc atitea 'legume' zau ca nu stiu; e foarte probabil ca nici nu a incercat vreodata sa ma convinga. Poate  ca pe vremea aceea era de la sine inteles ca sunt consumate in mod firesc de copii. Acum, daca vad un copil mincind salata de vinete pe piine (de exemplu), mor de curiozitate sa aflu de la parintele respectiv cum a facut posibila o astfel de minune. Revenind la ardeii copti - am trait mult timp cu impresia ca se fac numai la foc, la gril adica. Presupunere valabila si pentru vinetele coapte. Fals, cit se poate de fals. Am descoperit recent (nici nu mai pot spune daca am citit pe undeva sau a fost o inspiratie), am descoperit deci ca merge foarte bine si cu metoda coptului in cuptor. Primul experiment l-am facut intr-o zi cit se poate de 'potrivita', cind afara erau 39 de grade la umbra. Deci se impunea aprinderea cuptorului intr-o bucatarie deja prea incalzita, nu? In sfirsit, experimentul a fost un succes total, daca trecem cu vederea faptul ca pisica aproape a lesinat de caldura ca deh, a vrut sa vada ce mai scot de data asta din cuptor..
Din cuptor au iesit niste ardei minunati, care au fost apoi post-procesati, dupa metoda de mai jos, pe care tin neaparat s-o impartasesc cu voi :

Ingrediente:
- ardei rosii, cit cuprinde tava
- zeama de lamiie, ulei, sare

Mod de preparare:
  • Gospodina casei se duce in gradina sau respectiv la piata (sau la Lidl, in cazul meu) si achizitioneaza materia prima. Ardeii. De preferinta rosii, ca sunt mai frumosi, nu de alta. Intr-o tava de cuptor mi-au incaput exact doua cutii de ardei, in total 1 kilogram, ardeii fiind de dimensiune medie (sunt cam 7 bucati intr-o cutie de jumatate de kil). Tava am tapetat-o in prealabil cu hirtie de copt. Ardeii au incaput foarte bine, nici prea inghesuiti, nici prea rasfirati, asa cum se poate vedea mai jos.



  • I-am copt la cuptorul preincalzit la 200°C pentru ~30 minute, si apoi inca ~ 20 minute la 175°C. In timpul acesta trebuie intorsi o data de pe o parte pe cealalta, in momentul in care pielea s-a 'umflat', capatind o culoare usor maronie. Sunt gata cind s-au inmuiat pe toate partile. Timpii pe care i-am dat sunt aproximativi, bineinteles. Depinde de cuptor, de calitatea ardeilor etc.
  • Se scot din cuptor si se pun intr-un recipient (castron, cratita..). Se sareaza, de preferat cu sare grunjoasa, si se lasa la racit, sub capac. Cind s-au mai racit se vor curata cu usurinta de pielita. Apropo - trucul cu sarea si recipientul cu capac o stiu de la Bucatar maniac.
  • Atentie la curatat! Fiind moi (si poate prea copti), codita si capacul ardeilor tind sa se desprinda de carnea rosie. Ceea ce e pacat, caci stricam estetica produsului.
  • Ardeii curatati se plaseaza intr-un castron si se 'imbaiaza' intr-o solutie de ulei, zeama de lamiie (sau otet de mere), sare si eventual un praf de piper proaspat risnit. Totul 'dupa gust', cum altfel.
  • Se consuma imediat sau in urmatoarele doua zile (se pastreaza foarte bine la frigider, nici o problema).
Sunt minunati, super gustosi, grozavi. Asa cum am mai zis! Merg foarte bine alaturi de (am voie sa spun?) o portie de cartofi prajiti. Sau de orice altceva vi se pare potrivit..
Incercati, nu o sa va para rau. Lipsa unui gril nu e o scuza sa preparati niste ardei copti ca 'la mama acasa' :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...