Pages

Thursday 2 October 2014

Tarta cu mere


Acum este sezonul merelor si al nucilor, deci o tarta cu aceste doua ingrediente este cit se poate de potrivita. In ultimele citeva zile am facut tarta cu mere de doua ori si a fost bataie pe ea. Plus ca arata si bine, datorita 'gratarului' sau 'grilajului' de deasupra. Pare mai mult decit e, de fapt. In realitate arata si mai bine decit in poza de sus, facuta din pacate 'la lumina luminarii', caci da, a sosit toamna, s-au scurtat zilele, iar tartele mele nu mai rezista intregi pina a doua zi, ca sa faca sedinta foto la lumina naturala.
Va recomand sa o incercati, nu e greu de facut, e foarte buna si e de efect.

Ingrediente:
- pentru aluat: 250 g faina, 200 g unt, 50 g zahar, 2 linguri lapte
- pentru umplutura: 5 mere medii, 2 linguri de zahar, un pumn de nuci (optional)

Mod de preparare:
  • Aluatul: untul de la frigider se taie cubulete si se da la congelator pentru 10 min. Folosind robotul de bucatarie (cu lama in forma de gheara), se amesteca faina cu zaharul si untul exact atit cit sa se formeze un aluat nisipos. Se adauga cele doua linguri de lapte rece si se mai proceseaza un pic. Se toarna totul intr-un castron si se aduna intr-un bulgare care va fi infoliat si dat la frigider pentru jumatate de ora. Atentie, acest aluat nu trebuie lucrat foarte mult, caci altfel isi pierde consistenta nisipoasa.
  • Umplutura: e bine sa aveti mere potrivite pentru copt, adica din cele care nu se inmoaie si se dezintegreaza foarte repede. Eu am cumparat merele de la piata, am cerut sa-mi dea extra pentru copt. Cred ca se cheama "Boskoop" sau cam asa ceva (iarasi nu am timp de google-uit..). Iata ce frumoase au fost:


  • Merele se curata de cotor si eventual coaja (optional, numai cine vrea sa faca neaparat asta). Se taie cubulete potrivite, se amesteca cu cele doua linguri de zahar (sau cu cit zahar vreti), si se calesc la foc mediu pentru maxim 10 minute, amestecind des cu lingura de lemn.

  • Jumatate de aluat se intinde intr-o foaie un pic mai mare decit fundul tavii de copt. In cazul meu, tava are diametrul de 26 cm si e din cea cu inel detasabil, in care fac si blaturile de tort. Planul de lucru si facaletul trebuie bine infainate, altfel e greu de lucrat. Chiar daca se rupe aluatul, nu-i bai, il puteti 'cirpi' in tava, apasind usor cu degetele la granita intre bucati. Daca ati sti ce puzzle-uri fac eu citeodata.. O varianta ar mai fi sa intindeti aluatul direct in tava, apasind cu mina, astfel incit sa urce un pic pe peretii tavii (~1 cm). Se inteapa apoi din loc in loc cu furculita si se da la cuptorul preincalzit la 200°C pentru 10 minute.
  • Se scoate tava din cuptor, se toarna peste blat merele calite, se niveleaza cu lingura. Optional: merele calite se pot amesteca cu bucatele de nuca.
  • Din a doua jumatate, se intinde iarasi o foaie de aproximativ aceeasi dimensiune ca si prima, foaie din care se taie fisii de ~1,5 cm latime. Fisiile se distribuie peste mere, sub forma de grilaj, cam asa cum se vede in prima poza
  • Tarta se mai coace la 180°C pentru ~50 minute, sau pina cind crusta este usor aurie.
Lasati tarta sa se raceasca complet, inainte de a o portiona. Altfel este inca prea moale, nu se taie bine. Pofta buna!

Sursa: tarta cu mere

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...