Pages

Saturday, 20 February 2016

Crema de fasole (2)



Lucrul la postarea de fata l-am inceput deja de citeva zile, in sensul ca am facut pozele, le-am sortat si le-am inserat in Blogger. Insa abia acum citeva minute, cind m-am apucat sa-mi fac 'compunerea', am avut senzatia ca ma repet, ca am mai spus povestea asta o data. Chiar asa, cautind prin blog, am dat aici de ea. Este una dintre primele mele postari. Lucru care m-a scos din sarite. Adica ma apuc cu entuziasm de munca si brusc imi dau seama ca treaba e deja facuta!? Frustrant. In fine, daca tot am pornit la drum, am hotarit sa mentin postarea. Crema de fasole, bis. Aceeasi reteta in principiu, doar cu mici precizari suplimentare. ("Aceeasi Marie, alta palarie.")
Adevarul e ca practic uitasem de crema de fasole. Creme tot am facut, insa fie cu naut, fie cu avocado (clasicul!). Plictisindu-ma de ele, am cautat o alternativa, si atunci mi-am reamintit si de fasole. Mai ales dupa ce am descoperit in 'strafundurile' rezervelor mele de alimente din camara ca sunt in posesia unei pungi de fasole boabe. Boabe mari si albe, foarte frumoase. Si aparent inca in garantie. De provenienta turceasca (detaliu mai putin important, de altfel).
Le-am fiert, le-am strecurat si apoi pasat impreuna cu ingredientele clasice: ulei, zeama de lamiie, sare, un praf de piper proaspat risnit, si, deasemenea, impreuna cu o ceapa mica (taiata in prealabil in cubulete fine). Si a iesit foarte buna! Mai buna decit im aminteam sa o fi facut vreodata. De obicei imi iesea oarecum fada, in nici un caz comparabila cu fasolea 'batuta' a bunicii mele, care intotdeauna adauga ca 'topping' si o patura de ceapa calita cu boia dulce (niam, niam.. foarte gustoasa). Dar cum eu nu am reusit niciodata sa fac ceapa aceea calita asa cum trebuie, si, in plus, nici nu mi se pare prea dietetica, crema mea de fasole era deci destul de banala. Cam, asa, fara prea mult gust. Healthy, but boring :)) Acum insa, cred ca am descoperit 'secretul': pur si simplu trebuie sa fiu mai generoasa cu ingredientele: mai mult ulei, mai multa zeama de lamiie, mai mult piper, si, in orice caz, mereu cu ceapa (e vorba de ceapa cruda, cea 'normala', cu ceapa verde nu am incercat niciodata).

Reteta, reloaded:


Ingrediente:
- 200 -250 g fasole boabe
- 1 ceapa mica
- zeama de la 1/2 lamiie medie
- ulei (de masline, preferabil)
- sare, piper
- putina apa

Mod de preparare:
  • Boabele de fasole se pun la inmuiat (de dimineata pina seara, sau de pe o zi pe alta). Este important sa stea la inmuiat citeva ore bune, pentru a micsora semnificativ timpul de fierbere. Eu le las de multe ori si pina la doua zile, pentru ca nu-mi gasesc timp sa le prepar. Le schimb insa apa din cind in cind. Nu cred ca-i rau nici asa; incep sa germineze (boabele se 'trezesc' la viata, iar asta-i ok).
  • Se fierb in apa cu sare pina sunt 'al dente'. Timpul de fierbere este variabil: in functie de cit de mult a stat fasolea la inmuiat si de tipul (soiul) ei, bineinteles. Poate sa dureze jumatate de ora sau mai mult de o ora. Trebuie pur si simplu verificat cu o furculita: daca boabele se strivesc cu usurinta, atunci e gata. In mod ideal, apa de fierbere se schimba cel putin o data, inlocuind-o cu apa fierbinte.
  • Dupa ce a fiert, fasolea se strecoara bine.
  • Se paseaza apoi boabele, folosind mixerul vertical, de tip bat. Eu adaug intotdeauna si un pic de apa, citeva linguri. Se adauga si celelalte ingrediente: zeama de lamiie (cam 1/2 de lamiie medie), citeva linguri de ulei (aici puteti fi mai generosi, caci va conta mult la gust), sarea, piperul proaspat risnit si ceapa taiata cubulete mici (asa se omogenizeaza cel mai bine). Bineinteles, gustati din cind in cind si adaugati cite un pic din fiecare, if necessary. Ca mica remarca: folosesc in loc de clasicul piper negru un mix de piper divers colorat - negru, rosu, alb, verde si probabil si alte culori. Interesant.
  • Crema se 'decoreaza' cu.. nimic sau cu ce aveti la indemina /chef. In varianta ilustrata de postul acesta am folosit un pic de ulei, un praf de piper risnit, masline si inele de ceapa ciorii (chiar asa se numeste?? nu stiu sigur.. este ceapa aceea pitica, cu frunze subtirele, ca paiul, de existenta careia am aflat si eu cind mi-a povestit copilul ca o mincau la gradinita, culeasa fiind din gradina lor).

    Acum am in repertoriu aceste trei creme: de avocado, de naut si de fasole. Pe care tot le fac prin rotatie, in special pentru micul dejun in weekend sau pentru o masa usoara de seara (se intimpla des). Diversitatea este (foarte) redusa, insa mai reusesc sa pacalesc 'consumatorii' mei folosind trickuri (ieftine) de genul: acoperim /mascam felia de piine cu crema folosind add-onuri care de care mai colorate - cubulete sau felii de rosii, bucatele de castraveti, inele de masline, vlastari de creson sau, mai nou, salata de sfecla rosie (se potriveste de minune!!). Sau, si mai nou, adica chiar de azi, am descoperit ca merge bine si cu simburi de rodie (super tare! de ce a trebuit sa treaca atita timp ca sa descopar combinatia asta??)
    Nu ar fi rau sa mai gasesc inca un tip de crema (neaparat simplu de facut!) pe care s-o includ in meniul familiei. Dar ce? Ce anume?? Poate cu linte? Cu mazare? Any ideas?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...