Pages

Wednesday, 10 December 2014

Creveti la tigaie



Cui nu-i plac crevetii sa ridice mina sus! Ok, sunteti cam multi.. insa pentru restul dintre noi, care adora chestia asta decadenta si cam scumpa, vin cu reteta mea care nu e deloc originala, insa cu siguranta foarte buna. Este, cred, si o reteta potrivita pentru Postul Craciunului, care are multe dezlegari la peste. Acum nu sunt foarte sigura ca se incadreaza la categoria 'peste', ar trebui sa ma informez la cineva din familie care, prin natura meseriei, se pricepe la Posturi, caci intermediaza intre noi si 'seful'. (Asa cum zice si el, 'sefu' nu se supara daca mai facem si greseli minore, nemultumirile vin mai degraba de la slujbasii lui pe pamant, care stabilesc printre altele si regulile alimentare ale pacatosilor).

Crevetii prajiti sunt o delicatesa, cel putin pentru mine. Sunt grozavi, ce mai. Ii fac destul de rar, nu neaparat pentru ca sunt scumpi (ceea ce este dealtfel foarte adevarat), insa e bine sa ramina totusi o delicatesa, un fel de mincare deosebit. Merg foarte bine la masa de Revelion, de exemplu. Sau cind avem invitati. Cu o garnitura pe masura, fac senzatie.
Am descoperit nu de multa vreme crevetii congelati de la Lidl. Se gaseste acolo o punga cam de 750g. Nu vreau sa le fac reclama, insa in cazul de fata e cel mai bun raport pret/performanta dintre discounteri. Crevetii sunt relativi mari, deja curatati de chestia aceea neagra din interior, insa totusi cu carcasa pe ei (taiata longitudinal, deci poate fi indepartata cu usurinta).
Se pregatesc in felul urmator:

Ingrediente:
- creveti.. dupa gust:)
- pentru marinada: ulei, zeama de lamiie, usturoi, sare, piper, cimbru uscat (sau alt condiment: busuioc, hèrbes de Provence etc)
- ulei pentru prajit

Mod de preparare:
  • Daca e cazul, crevetii se decongeleaza mai intii. Aici exista mai multe metode. Fie se scot de la congelator cu o zi inainte si se lasa in frigider intr-un castronel, fie se aplica o metoda de soc si anume: se scot de la congelator, se pun intr-un castron incapator care apoi se umple cu apa cit mai calda, iar apa se schimba de citeva ori pina s-au dezghetat - metoda pe care o aplic eu de obicei. Se scurg apoi de apa, se tamponeaza cu hirtie de bucatarie si se adauga peste ei marinada.
  • Care marinada este cea mai simpla si cea mai eficienta dintre toate: citeva linguri de ulei (2-3), suc de (la o jumatate de) lamiie, sare, un pic de piper proaspat risnit, condimente de genul cimbru uscat, busuioc etc, si, important! dupa umila mea parere - usturoi. Citiva catei, 2-3 bucati, daca nu aveti timp/chef sa-i pisati, atunci macar taiati feliute subtiri. Bineinteles, cantitatile la componentele marinadei trebuie adaptate cantitatii de creveti folositi. Eu am dat 'cifrele' pentru cam 3 portii de creveti.
  • Crevetii pot sta la marinat si o zi intreaga, la frigider, clar (de exemplu intr-un castronel acoperit cu folie alimentara). Sau, in functie de posibilitati, e suficient si.. un sfert de ora, cam asta e recordul meu.
  • In momentul in care vreti sa-i prajiti, ii scoateti de la frigider, ii scurgeti un pic de marinada si ii infingeti pe tepuse de lemn. Am avut la un moment dat tepuse de lemn mai lungi, pe care incapeau si cinci bucati. Aratau interesant asa. Acum nu mai am, asa ca recurg la scobitori, pe care intra numai doua bucati. Sigur, merge si fara tepuse sau scobitori, dar pierdeti puncte la partea artistica.
  • Cel mai 'greu' pas al retetei este prajirea crevetilor: intr-o tigaie antiaderenta se incing 2-3 linguri de ulei. Se adauga crevetii si se prajesc pe fiecare parte cam 2-3 minute, sau pina cind observati ca se rumenesc suficient. Nu trebuie sa dati focul la maximum.
  • In poza ce urmeaza se vede cum am prajit creveti cit pentru o portie de copil. Caci portiile de adult arata mai generoase :) Pentru mine personal, o portie inseamna sa zicem ceva intre 12 si 15 bucati, insa NU ocup locul fruntas in clasament, asta e sigur.

  • Dupa prajire, se scot si se servesc imediat. Daca nu sunteti gata cu garnitura, atunci puneti farfuria cu crevetii gata prajiti la cuptorul cald (~100°C) pentru perioada de asteptare. Caci reci nu mai sunt asa yummy si ar fi pacat..
  • Carcasa de pe carnea crevetilor nu e comestibila, clar. Trebuie indepartata (cu furculita/cutitul sau cu branculita, atunci cind nu ne vede nimeni:) ).
Garnitura poate fi.. cam orice. Cartofi natur (ca in poza de mai jos) sau piure, un orez cu legume, pastai fierte simplu, paste integrale. Si, neaparat, lamaie din belsug. Merge si fara garnitura:)

Mi-a sugerat cineva sa prajesc crevetii in unt. Nu am incercat inca, insa poate nu e o idee asa rea.

Creveti cu garnitura de cartofi natur. Si cu lamiie!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...