Pages

Friday, 26 December 2014

Mere la cuptor, cu nuci si scortisoara


Nu cunosc un desert mai simplu si mai potrivit de sarbatorile de iarna (Craciunul, Anul Nou..) decit merele coapte cu nuci si scortisoara. Stai putin, veti zice, dar cu cozonacul cum ramine? Ca doar el este sefu' deserturilor la sarbatori. Pai stim sa facem si dintr-acela, no problem, insa prea simplu nu e.. ne ia o juma de zi si mai dam si rateuri citeodata, din pacate. (Am ajuns sa vorbesc ca Golum, la persoana intai-a singular, desi cozonacul il fac intodeauna singura. Oare de ce?) In fine, merele la cuptor, cu nuca si scortisoara, se fac intr-un timp scurt, au un gust deosebit de bun si umplu casa de arome inegalabile.
Ok, din punct de vedere aspect nu este poate chiar cel mai aratos desert (nici nu creste frumos si nici nu are o sectiune deosebita precum cozonacul). Ba chiar m-am chinuit sa gasesc o poza cit de cit potrivita sa ilustrez aceasta postare. Si nici acum nu sunt convinsa ca ar intelege cineva despre ce este vorba in poza, fara o explicatie in cuvinte. Arata mai mult asa, ca o pictura abstracta. Insa e compensat de gust, simplitatea ingredientelor naturale, aroma intensa de scortisoara. Chiar va rog sa-l incercati (mai ales daca ati pierdut 'lupta' cu cozonacul:))


Ingrediente:
- 8 mere medii
- miez de nuca (de la 8-12 nuci)
- 2 lingurite de scortisoara
- ca. 200 g fructe de padure (mure, afine, zmeura etc)
- 1 lingura de zahar brun
- sucul de la jumatate de lamaie (si coaja rasa, daca lamaia este bio)
- optional, pentru crumble: 140 g faina, 80 g unt, 30 g zahar

Mod de preparare:
  • Se indeparteaza cotorul merelor, cel mai simplu se face utilizind ustensila aceea speciala pentru asa ceva. Optional, coaja merelor se poate razui pe alocuri, folosind curatitorul de legume; se obtine astfel modelul 'zebra'. (Am aplicat aceasta operatiune doar la doua dintre mere, de proba, unul din ele fiind actorul principal din prima poza a postarii.)
  •  Merele se aseaza intr-o tava. Eu am folosit tava de Jena (poza de mai jos). Nu e nevoie sa ungeti tava cu unt etc.

  • Intr-un castron separat, se amesteca fructele de padure cu zaharul + zeama de lamaie + scortisoara + nucile maruntite (e deajuns sa le maruntiti cu cutitul). Fructele mele de padure au constat numai in mure congelate, pe care le-am folosit direct, fara a le mai dezgheta.
  • Mixul cu fructe de padure se toarna pur si simplu peste mere si apoi se distribuie frumos in toata tava, printre mere. Folosind o lingurita, se ia din amestecul de fructe de padure si se umplu gaurile din mere, deci acum vom avea niste 'cotoare' de nuci, scortisoara and Co.
  • Ca bonus, se poate face si un aluat farimicios (un crumble). M-am inspirat din reteta de aluat de crumble de aici. Este foarte simplu: faina, zaharul si untul rece taiat in bucatele mici se proceseaza la robotul de bucatarie pina cind se obtine un aluat farimicios. Care aluat se toarna peste mere. Eu desprind recipientul robotului si torn aluatul direct in tava, avind grija sa fie distribuit peste tot, atit printre cit si peste mere, iar apoi mai apas usor cu degetele peste aluat, sa-l fac un pic mai compact. Iese asa, ca un fel de patura cirpita. Asa cum am zis, crumble-ul este optional, insa gustul pe care il aduce (de biscuiti.. copti) este excelent, merita efortul. Daca nu doriti sa folositi faina 'normala', de griu adica, puteti inlocui cu faina de migdale. Aluatul are o alta consistenta (mai umeda), este mai greu de distribuit, insa este obsolut ok dupa coacere.
  • Se coace la cuptorul preincalzit la ~190° C pentru aproximativ 30 minute. Trebuie verificat spre final: cind o furculita patrunde cu usurinta carnea unui mar, atunci este gata.
Se serveste cald. O varianta este sa-l serviti alaturi de inghetata. Combinatia de cald si rece este cel putin interesanta.
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...