Pages

Friday, 5 December 2014

Fursecuri de Craciun




Am incercat, de-a lungul anilor, diverse retete de fursecuri pentru Craciun, insa am ramas cu putine retete 'valide'. Cea de fata este reteta mea de baza, de care sunt cit se poate de multumita. Nu ia foarte mult timp, este simpla si se obtin de fiecare data niste fursecuri foarte bune.
Ii plac si lui Mos Nicolae, respectiv si lui Mos Craciun, si copiilor la gradinita, si colegilor la servici si cui se mai nimereste. Nu am inregistrat nici un fel de plingeri pina acum, asta-i sigur.
Copiii pot fi implicati in pregatirea acestor prajiturele, clar. Le va face placere sa ruleze aluatul, sa decupeze cu formele dorite, sa decoreze..

Iata reteta:

Ingrediente:
- 190 g faina, 1 praf de sare
- 60 g zahar
- 125 g unt
- 1 galbenus
- optional: esenta de vanilie sau 1/2 lingurita de scortisoara


Mod de preparare:
  • Se amesteca faina + praful de sare + zaharul si se toarna in recipientul robotului de bucatarie (echipat in prealabil cu lama metalica in forma de gheara (sau S)). Se adauga untul rece taiat bucatele mici, iar apoi se da drumul la robot pina cind se obtine un aluat nisipos. Se adauga galbenusul de ou si, optional, esenta de vanilie (sau scortisoara) si se proceseaza in continuare pina la omogenizare, mai precis eu opresc robotul in momentul in care observ ca aluatul incepe sa adereze de peretii recipientului. NU e nevoie de adaugat lichid (apa sau lapte).

  • Aluatul se rastoarne intr-un castron, se aduna cu mina pina se formeaza o bila, se inveleste in folie si se da la frigider pentru un timp cuprins intre 1/2 si 1 ora.
  • Dupa timpul de asteptare, se infaineaza bine planul de lucru si se ruleaza pe rind cite jumatate de aluat intr-o foaie groasa de ~4 mm. Este un aluat foarte fraged si deci sensibil, adica e relativ greu de obtinut o foaie frumoasa. Se mai si lipesc bucati de aluat pe facalet etc..

  • Se decupeaza fursecurile, folosind formele preferate, cum altfel. Fursecuri care se plaseaza pe tava tapetata cu foaie de copt. Din 'materialul' ramas in urma decuparii se face iar o biluta care se ruleaza si apoi decupeaza si asa mai departe, pina la epuizarea aluatului.
  • Urmeaza partea cea mai frumoasa: decorarea. Aici sky is the limit la variantele posibile: nuci, alune de pamint, jumatati de migdale, bobite de ciocolata, stafide, inimioare de zahar si tot asa.
  • Se coc la cuptorul preincalzit la 180°C pentru ~10-12 minute, dupa care se scoate tava si se lasa la racit cam un sfert de ora sau pina cind observati ca s-au intarit prajiturelele. Apoi le puteti transfera pe un platou/farfurie intinsa.
  • Ies in total doua tavi (a doua nu iese de obicei chiar asa de plina). Important e sa nu asezati fursecurile prea aproape unele de altele, sa nu se lipeasca.
Sper sa le incercati si sa va placa!

Hint: Daca aveti la dispozitie, va recomand sa folositi faina de alac de tipul 630. E varianta mea preferata.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...