Pages

Friday, 30 January 2015

Snitele din piept de pui


Cui nu-i plac snitzelele? (Cum? mai sunt si dintr-astia??) Mie da, imi plac, mai ales cele facute din piept fraged de pui. Sunt simplu de facut si foarte gustoase. Ok, din cauza prajelii, cam miroase in bucatarie, respectiv in toata casa daca nu avem grija sa inchidem usa, miroase a prajeala adica si asta nu e prea simpatic, insa la cat de rar le fac eu personal, acest efect secundar se poate trece cu vederea. Reteta este mostenita din mosi-stramosi, iar de-a lungul timpului cred ca a suferit foarte putine transformari. Old things, good things..

 Ingrediente:
- piept de pui (ex: un pachet de 400 g)
- pentru panada: 2 oua, faina
- condimente: sare, piper, cimbru
- ulei pentru prajit

Mod de preparare:
  • Pieptul de pui se taie in bucati potrivite. Aici e cam greu de explicat ce inseamna 'potrivit'. Daca e sa ma refer la un piept de pui 'normal', adica de pasare de casa, nici prea slaba si nici umflata cu pompa, atunci se taie mai intii in doua, iar cele doua jumatati inca in 3 bucati. Bucatile rezultante nu vor iesi foarte mari, insa e ok asa. In cazul in care cumparati carnea de la magazin, atunci puteti alege piept de pui deja transat in bucati mai mici. Daca exista asa ceva in oferta, sigur. Eu asa fac: cumpar un pachet de piept de pui gata portionat, pachet cam de 400 g.
  • Bucatile de carne se bat cu ciocanul de bucatarie, chestia aceea speciala pentru o astfel de activitate, cred ca o cunoaste toata lumea. Ca sa limitez efectele colaterale, adica murdarirea a prea multe ustensile si eventuala improscare a peretilor cu esantioane de carne, procedez in felul urmator: iau o bucata de folie alimentara, pun carnea in ea ca intr-un plic, pun totul pe un fund de lemn si apoi bat cu ciocanul, pe amindoua partile. Aici nu trebuie exagerat, snitzelul trebuie sa fie subtire, dar nu transparent sau, si mai rau, sa aiba gauri prin el.
  • Snitzelele se intind pe farfurie (sau doua) incapatoare, pe cit posibil astfel incat sa nu se suprapuna. Se condimenteaza pe ambele parti cu sare, un praf de piper si cimbru uscat. Si se tine sub observatie pisica..
  • Intr-o farfurie adanca (sau castronel) se bat doua oua si intr-o a doua farfurie se toarna faina. Fiecare snitzel se trece mai intai prin faina, apoi prin compozitia de oua batute iar in final iarasi prin faina. Surplusul de faina se scutura cu grija.
  • Snitzelele se prajesc in ulei, cite 3-4 minute pe fiecare parte, atat cat sa prinda o culoare aramie. NU trebuie tinute prea mult, caci se ard. Carnea e suficient de subtire si frageda ca sa se gateasca repede.
Se servesc cu o garnitura de orez sau cu orice tip de legume vrea fiecare (pastai fierte la aburi, dovlecei etc), sau /si alaturi de o salata mare. Reci, se pot folosi la sandwischuri, de luat la servici sau pe drum.

Cel mai mare fan al snitzelului este, surpriza!, pisica. Nu face mofturi deloc, le-ar minca si neprajite. Deja cand deschid pachetul de carne intra in transa, sare imediat pe blatul de bucatarie si incearca prin toate mijloacele sa puna laba / botul pe o bucatica. Nu o poate opri nimic. O dau jos, sare iar pe masa. Ca un Hopa-Mitica. Bineinteles, primeste cite o bucatica mica, dar asta nu face decat sa-i sporeasca dorinta. Exista o unica solutie: datul afara din bucatarie. 'Drogul' insa continua sa se manifeste, asa ca asistam la episoade amuzant-induiosatoare cu pisica care face eforturi disperate sa intre in casa. Se catara pe geam si-l escaladeaza ca un batman (pardon, bat-cat). Eforturi suprapisicesti pentru o bucatica de snitzel :)

Bat-cat in action

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...