Pages

Saturday, 31 May 2014

Pui piri-piri


Poza de mai sus e facuta in graba, in restaurantul hotelului. Da, sunt in concediu, iar mincarea o gatesc altii pentru mine, si tare bine e asa.. Farfuria e bine incarcata, doar nu vreau sa stric bunul renume al turistului cu demi-pensiune care se serveste de la bufetul generos, nu?☺
In fine, voiam insa sa va povestesc despre un preparat traditional portughez: frago (pui) piri-piri. Il puteti identifica in poza de mai sus in partea superioara, practic 'strivit' de muntele de paste si de salata de naut (foarte buna!).
Acest piri-piri este un tip de ardei iute, de provenienta africana, si este folosit in cazul nostru la pregatirea unei marinade care mai contine: zeama si coaja de lamiie, usturoi, ulei, praf de paprika, sare, piper, oregano, patrunjel. Bucatile de pui se marineaza de preferinta cel putin o ora la frigider. Puiul se face la gril.
Aceasta e teoria, conform a ceea ce am citit pe net, insa imi propun sa fac si eu acasa, sperind sa pot cumpara pe aici citiva ardei de piri-piri. Ce am mincat la restaurant a fost bun si, din fericire, nu foarte iute, in 'ciuda' lui piri☺

Friday, 30 May 2014

Letzte Bratwurst vor Amerika


Ce credeti ca veti gasi la capatul cel mai sud-vestic al Europei continentale? Bineinteles, un peisaj impresionant, vint puternic, oceanul, farul, nelipsitii turisti. Si, surpriza, 'die letzte Bratwurst vor Amerika'. Pe romaneste, 'ultimul cirnat prajit inainte de America'. In neamt ingenios a avut ideea sa vinda celebrul Wurst chiar aici, la Cabo de Sao Vicente, direct din rulota. Pentru citiva euro (3,50 mai precis) primesti un Wurst cu piine, plus (bonus!) o hirtie/certificat cum ca ai ajuns la capatul lumii (si esti fericitul posesor al traditionalului preparat portughez.. scuze, am vrut sa spun 'nemtesc'☺)
De clienti nu duce lipsa, iar multi turisti se bucura de un inedit motiv fotografic.
Iata aici dovada incontestabila ca am fost si noi la Cabo de Sao Vicente:


Cabo:

Tuesday, 27 May 2014

Tarta cu ciuperci si brinza camembert


Ador aceasta tarta! Combinatia ciuperci + brinza camembert este super. Am repetat-o de asa de multe ori, pina cind am inceput sa o gresesc (!), si atunci am stiut ca a sosit timpul sa fac o pauza:)
Va recomand s-o incercati.

Ingrediente:
- crusta: 250 g faina, 125 g unt rece, 1 ou, 1 lingura apa rece, un praf de sare
- umplutura: 200 g ciuperci "champignon" de preferinta cele inchise la culoare, 100 g brinza camembert, 300 g smintina (sau "Saure Sahne"), 3 oua, 2-3 linguri de gris, rosii cherry

Mod de preparare:
Aluatul se intinde in forma de 26 cm diametru (cu miinile, 2/3 pentru "podea" si 1/3 pentru "pereti") si se da la frigider pentru 30 min; ciupercile se taie in felii mai grosute (cam 1/2 cm) si se aseaza intr-un singur strat peste aluat; brinza se taie cubulete si se pune peste ciuperci, oualele + smintina + grisul se amesteca si se toarna peste restul; rosiile cherry se taie in jumatate si se aseaza cu taietura in sus. Se da la cuptor ~180 grade pina se coace.. (cam 45 min); atentie - cind incepe sa se rumeneasca, sa se acopere cu folie de aluminiu, altfel se arde.

Sursa de inspiratie: Blog Miha

Saturday, 24 May 2014

Piure de spanac


Dupa ce citeva zile la rind m-am hranit aproape numai cu pepene (nu glumesc, chiar am avut un pepene ofilit la frigider, din care mai taiam din cind in cind cite o felie..), am zis ca trebuie sa fac si ceva mincare 'normala', vorba cuiva. (Nu ma intrebati cu ce s-a hranit restul familiei, cred insa ca au fost la vinatoare prin vecini sau au consumat bomboanele ramase de la ultimul carnaval). Nu am facut vreo dieta, pur si simplu nu am avut timp. In fine, am deschis din nou frigiderul, am trecut cu privirea de raftul cu pepenele, si am constatat cu stupoare ca sunt detinatoarea unei pungi intregi de spanac, jumatate de kil adica. Ofilit si acesta, ce-i drept, insa recuperabil. Asa ca am pregatit un piure de spanac. Iata reteta:

Ingrediente:
- 500 g frunze de spanac
- 2-3 catei de usturoi, un pic de ulei
- pentru varianta cu sos Bechamel: 25 g unt, 25 g faina, 250 g lichid (lapte, sau lapte+zeama de la spanacul fiert)
- sare, piper

Mod de preparare:
Spanacul se curata si spala cu grija, frunza cu frunza, sub jet de apa rece. Se pune intr-o oala (de preferinta mai lata) apa cu sare la fiert; cind da in clocot, se adauga spanacul si se fierbe 1-2 minute, adica pina cind 'cade', adica din masa aceea mare de frunze nu mai ramin decit ceva insulite verzi. Se culege intr-o strecuratoare si se lasa la scurs. Trebuie trecut scurt printr-un jet de apa cit se poate de rece, pentru a se opri din gatit. Cind s-a mai racit, se toaca marunt. Sosul Bechamel se prepara simplu: untul se topeste in tigaie, se adauga faina si se omogenizeaza cu lingura de lemn, apoi se adauga tot lichidul dintr-o data si se amesteca incontinuu pina se ingroasa ca o smintina. Peste Bechamel turnam spanacul tocat, amestecam si lasam la foc mic pentru ~10 min, timp in care adaugam si un mujdei facut rapid din 2-3 catei de usturoi pisati si frecati cu un pic de ulei. Potrivim de sare si piper si gata. Noi l-am servit cu piine de secara si un ou posat.

Daca nu va place Bechamelul, piureul se poate prepara si in felul urmator: spanacul tocat se amesteca cu mujdeiul de usturoi deja pomenit mai sus, se adauga ceva lichid (supa de legume sau din apa in care a fiert spanacul) pentru a ajunge la consistenta dorita, eventual si niste smintina sau brinza rasa. Se condimenteaza si se mai tine pe foc mic citeva minute, amestecind din cind cu lingura de lemn. Pofta buna!

Thursday, 22 May 2014

Tarta cu capsuni


Pentru ca a inceput sezonul capsunilor, propun o reteta pe aceasta tema. O tarta draguta si simplu de pregatit. Repetata de mine de n ori in sezon, pina la saturatie ("da' tu nu stii sa faci si alta prajitura??")

Ingrediente:
- 1 blat de tarta (din comert)
- 1 plic de budinca de vanilie
- 500 g lapte
- 2 linguri (~25 g) zahar
- 1 pastaie de vanilie Bourbon (optional)
- capsuni

Mod de preparare:
Budinca de prepara respectind indicatiile de pe plic (de obicei mai este nevoie de 500 g lapte si 2 linguri de zahar; optional se adauga si miezul unei pastai de vanilie) si se toarna peste blat. Se decoreaza imediat cu jumatati de capsune (daca budinca incepe sa se raceasca, este de obicei prea inchegata si capsunele nu mai 'adereaza' la crema). Pentru cine doreste - se poate pudra cu zahar vanilat.

Blatul se poate face, bineinteles, in casa. Ceea ce este, de altfel, recomandabil. Obisnuiam sa il fac singura acum multi ani in urma si imi iesea chiar foarte bine. Daca regasesc reteta, revin cu ea.

Tuesday, 20 May 2014

Omleta cu ciuperci


Pentru ca se anunta vreme frumoasa, ne-am propus duminica trecuta sa facem dimineata o plimbare mai lunga cu bicicletele. Deci un pic de sport. Asa ca am pregatit la micul dejun aceasta omleta cu ciuperci, care este consistenta, gustoasa si, in plus, prezinta marele avantaj de a se prepara in citeva minute, din putine ingrediente.

Ingrediente (pentru 3 persoane):
- 7 oua
- 250 g ciuperci proaspete
- 2 fire de ceapa verde
- citeva fire de patrunjel
- sare, piper

Mod de preparare:
Ciupercile se taie felii grosute si se calesc citeva minute in ulei+(putina) apa, pina se inmoaie un pic. Se adauga si ceapa verde taiata inele, pentru ~1-2 minute, apoi oualele batute usor cu furculita. Se amesteca cu grija folosind lingura de lemn. Se lasa citeva minute la foc mic pina cind omleta se incheaga. Se condimenteaza si se presara patrunjelul tocat marunt. Eu tai apoi omleta in patru, folosindu-ma de lingura de lemn, si apoi intorc cu atentie bucatile pe partea cealalta. Mai astept 1-2 minute si gata.

Bineinteles, se pot folosi si alte ingrediente: masline, feliute de cirnaciori, bucatele de cascaval.., in fine, orice va place.

Monday, 19 May 2014

Gratin de conopida


Una din retetele mele preferate, pe care o fac destul de des. Ia ceva timp (si la sfirsit am multe vase de spalat..), insa merita. Va invit sa o incercati.

Ingrediente:
- 1 conopida mare
- 1 pumn de masline
- pentru sosul Bechamel: 50 g unt, 50 g faina, 500 g lapte (sau 300 g lapte + 200 g din apa in care a fiert conopida)
- brinza pentru gratinat (Gruyere, parmezan etc)
- sare, piper

Mod de preparare:
Conopida se desface buchetele (nu foarte mici), se spala bine si se pun la fiert in apa cu sare, pentru ~10 min (sau pina cind conopida se inmoaie; se incearca cu o furculita - daca trece cu usurinta prin buchetele, atunci e gata). Se strecoara si se lasa un pic la racit. Sosul Bechamel se face foarte simplu: topim untul intr-o cratita pina cind (aproape) incepe se sfiriie, adaugam faina si amestecam bine, iar la urma turnam lichidul tot dintr-o data (eu pun laptele rece, luat direct din frigider), si amestecam cu lingura de lemn in continuu (pentru a evita formarea cocoloaselor), pina se ingroasa, ca o smintina. Sosul se condimenteaza cu sare+piper si optional cu praf de nucsoara. Intr-o tava de tip Jena, punem buchetelele de conopida si maslinele, turnam sosul si amestecam usor. Finalizam cu un strat generos de brinza rasa (cel mai mult imi place cu parmezan, insa merge foarte bine si cu brinza de capra). Se da la cuptorul preincalzit la ~180°C, pentru ca. 45 min, pina cind capata o crusta usor aurie.

Eu pun conopida direct in tava Jena, fara a unge tava cu unt si apoi presara cu pesmet; am incercat si acea varianta, insa nu am constatat nici o diferenta la rezultatul final, deci nu se merita efortul.

Sursa de inspiratie: Laura Adamache

Sunday, 18 May 2014

Ciulama de pui


Ingrediente:
- 1 ceapa
- 250 g ciuperci proaspete
- 300 g smintina (sau 'Saure Sahne')
- 1 lingurita de faina
- carne fiarta de pui (de la ca. 6 copanele)
- sare, piper, marar/ patrunjel tocat

Mod de preparare:
Copanelele de pui se fierb. Cind sunt gata, se scot din supa si se dezoseaza. Carnea se taie in bucati mai mici. Ciupercile se feliaza (eu prefer sa tai felii mai groase), si se pun la calit in ulei cu (foarte putina) apa, pentru citeva minute. Dupa aceasta se adauga si ceapa taiata marunt, pentru inca ~2 min. Peste amestecul de ciuperci si ceapa se toarna carnea fiarta, smintina, faina, condimentele si un pic de apa daca e nevoie. Se lasa la fiert pentru 5-10 min. Se finalizeaza cu marar/patrunjel tocat marunt. Merge foarte bine cu mamaliguta!

Din zeama de carne eu fac intotdeauna o supa, cu multe legume si un pumn de paste de tip 'fidea'.

Saturday, 17 May 2014

Mincare de cartofi



Aceasta este reteta care ma scoate de multe ori din incurcatura, cind fie nu am 'inspiratie', fie nu am chestii prea spectaculoase prin camara/frigider. Fie nu am chef/ timp de ceva mai complicat:).

Ingrediente:
- ca. 1 kg de cartofi
- 1 ceapa
- 1 morcov mare
- citeva ciuperci (5-6 bucati)
- 1 radacina de patrunjel
- 1 ardei capia
- 2-3 linguri de orez
- 1 cana de suc de rosii
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de ulei
- 1 legatura mica de marar sau patrunjel
- sare, piper, condimente diverse (cimbru, seminte de marar etc)

Mod de preparare:
Ceapa se caleste citeva secunde in apa+ulei, se adauga celelalte legume taiate cubulete si coditele de la patrunjel/marar taiate marunt, apoi se acopera cu apa. Se fierbe ~ 20 min, cind adaugam sucul de rosii, usturoiul pisat si orezul; condimentam si mai lasam ~15 min la fiert. La sfirsit, cind am luat cratita de pe foc, adaugam verdeata tocata marunt.


Thursday, 15 May 2014

Chicken wings


.. in varianta 'mai simplu nu se poate'. Pentru gustul meu, sunt mult mai bune asa decit cele gata preparate si congelate, cumparate 'la punga' de la supermarket.

Ingrediente:
- 12 aripioare de pui (sau atitea cite va incap intr-o tava de cuptor)
- ulei, zeama de la 1/2 lamiie, usturoi, sare, piper, condimente diverse (cimbru, busuioc..)

Mod de preparare:
Se face o marinada din ulei, zeama de lamiie, usturoiul pisat si condimentele; marinada se toarna peste aripioare si totul se da la frigider pentru .. cit timp aveti la dispozitie, de preferat cel putin 1 ora. Eu, de multe ori, nu am timp suficient, asa ca trec peste faza cu tinutul la frigider. Se aseaza in tava tapetata cu hirtie de copt si se dau la cuptorul preincalzit la 200°C. Dupa ceva timp.. sa zicem jumatate de ora (nu am cronometrat niciodata).. se intorc pe partea cealalta si se mai lasa la 175°C pina se rumenesc (trebuie verificate din cind in cind). Noi le-am servit cu mamaliguta si sparanghel verde. Iar cind am timp, fac si un sos de rosii cu usturoi, merge super. Pofta buna!

Tuesday, 13 May 2014

Oua de prepelita



Nu este o reteta propriu-zisa, ci o invitatie la a incerca oualele de prepelita, ca alternativa la 'clasicele' oua de gaina.
Sunt mici, dragute si mai ..interesante. O varianta ar fi oualele de prepelita rosii, aplicind aceeasi metoda ca si pentru oualele de Paste (eu fac varianta asa-zis 'bio', adica le fierb in apa+2 linguri de otet+foi de la 3-4 cepe). Chiar si asa colorate, petele acelea negre specifice sunt bine vizibile; deci au si 'model'.

Sunday, 11 May 2014

Ciorba de sfecla rosie



Ciorba de sfecla rosie sau 'die Prinzessinnensuppe' ('supa pentru printese'; pentru ca e roza, ok?) este mincarea preferata a unicornului nostru, ca sa creasca mare si frumos. Vedeti cum se adapa din lacul cel rosu-roz?

Ingrediente:
- 2 sfecle rosii medii
- 1 ceapa
- 1 morcov, 1 bucata dintr-o telina, 1 radacina de patrunjel, 2 morcovi
- 1 dovlecel mic, 2-3 rosii, pastai verzi
- 1 legatura mica de marar sau patrunjel sau leurda
- sare, 1 praf de piper macinat, 2 linguri de ulei
- apa
- sucul de 1 lamiie medie (sau 'dupa gust')

Mod de preparare:
Toate legumele se curata si se taie cubulete (sau bastonase) mai mari sau mai mici, cum vreti. Se caleste ceapa in putin ulei amestecat cu apa, apoi se adauga toate celelalte legume (exceptind dovlecelul si rosiile) si se calesc (sub capac) citeva minute impreuna, dupa ce s-a mai turnat apa cit sa le acopere. Dupa aceea se completeaza cu apa (de preferat fierbinte) pentru a umple cratita si se lasa la fiert ~20 minute (sau pina cind cartofii sunt 'al dente'..), dupa care vine rindul rosiilor si dovleceilor sa fie pusi la fiert, pentru inca ~10 minute. Se condimenteaza cu sare si un praf de piper. La final se adauga verdeata tocata marunt si se retrage cratita de pe foc. Cind s-a mai racit, se toarna in ciorba si sucul de lamiie (dupa gust!)

Optional, supa se serveste cu iaurt/smintina.
Aceasta este o supa foarte buna pentru zilele de post. Legumele pot fi variate, bineinteles, in functie de sezon si de provizii, doar sfecla este obligatorie:)
Fetita mea maninca de obicei doar citeva linguri, daca ii pun separat zeama intr-un castronel si adaug paste (de tip taitei), fierte separat.

Friday, 9 May 2014

Crema de avocado


O reteta foarte simpla, rapida, pe gustul intregii familii. Si, nu in ultimul rind, din categoria 'raw vegan'. Cred ca deriva din reteta de guacamole.

Ingrediente:
- 1 avocado bine copt
- 1 jumatate de ceapa mica
- 1 lingura de ulei de masline sau de floarea soarelui (presat la rece, de preferinta)
- sucul de la o jumatate de lamiie (medie)
- sare

Mod de preparare:
Avocado se taie pe jumatate, se indeparteaza simburele, se scoate miezul cu o lingura. Din toate ingredientele se face o crema cu ajutorul mixerului vertical.

Eu o pregatesc destul de des, de obicei in weekend, la micul dejun. Sau seara, constituind, alaturi de o salata, o cina usoara. Se poate tartina pe felii de piĆ­ne integrala (sau.. pe covrig de tip 'Bretzel') si asorta cu felii de rosii, cubulete de castraveti, masline, frunze de patrunjel/ marar/ leurda.. in fine, depinde de imaginatia fiecaruia si de ceea ce se gaseste prin camara.

Sursa de inspiratie: blogul Maya's Esprit

Tuesday, 6 May 2014

Drob de pui

Drobul acesta l-am facut de Paste. Este destul de simplu de facut, foarte gustos si plin de.. verdeturi.

Ingrediente:
- 2 legaturi de ceapa verde
- 2 legaturi mari de marar (sau 1 de marar si 1 de patrunjel)
- 5-6 oua, 1 lingura de faina
- 1 pachet de inimi de pui (~300 g)
- 1 pachet de ficatei de pui (300-400 g)
- sare, piper
- foietaj (1 pachet/foaie de 275 g)
- optional: 1 - 2 oua fierte tari

Mod de preparare:
Ficateii si inimile se fierb 20-25 min in apa cu sare (eu le-am fiert separat de data aceasta, dar cred ca ar merge fierte si impreuna). Cind s-au racit se taie cubulete mici. Verdeturile (ceapa verde, mararul/patrunjelul) se toaca marunt si se amesteca cu carnea. Aceasta compozitie se leaga cu oualele si faina, dupa care se condimenteaza (sare, piper). Se tapeteaza o tava de cozonac cu hirtie de copt (acest pas nu e necesar in caz ca foaia de foietaj din comert are deja foaie de copt lipita de ea, asa cum am avut eu). Se aseaza foietajul centrat in tava, se umple cu compozitia de carne/verdeturi, se plaseaza oualele fierte pe mijlocul tavei, astfel incit sa fie acoperite in intregime cu drob. Se acopera cu marginile de foietaj, care se ung cu un pic de apa. Se coace ~1 h la 200°C; dupa primele 20-30 min se acopera cu folie de aluminiu, ca sa nu se arda.

Se lasa la racit inainte de a se portiona. Pofta buna!

PS: Nu va lasati amagiti de poza. Fetita NU a consumat acest preparat traditional romanesc.. A colaborat doar la prezentarea sa artistica:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...